Domän och webbhotell – två faktorer som fulländar din hemsida

Trots att det kan verka komplicerat är det i själva verket lättare än någonsin att skapa sin egen hemsida. Det du behöver är ett redigeringsverktyg, ett serverutrymme via ett webbhotell och en domän. Se även till så att din domän och webbhotell är kopplade till varandra genom att använda dig av domänens DNS-inställningar. Det finns guider online som kan hjälpa dig på vägen. I just den här artikeln ska vi kika lite mer på billiga domäner och hur du bör tänka när du väljer domännamn.

Toppdomänen är en viktig del av adressen

Billiga domäner får du tag på genom att vända dig till en av många återförsäljare. Olika återförsäljare erbjuder olika toppdomäner: med andra ord den sista delen av en webbadress. Här kan du exempelvis välja mellan .se, .nu, .com och flera andra toppdomäner därtill. Om sidan enbart ska riktas till svenska besökare är den förstnämnda att föredra, men om du vet att internetanvändare från hela världen kommer att besöka din sida kanske du vill välja billiga domäner vars toppdomän är .com. Se listan här för en tydlig bild av olika återförsäljare av domäner. Då får du klart för dig hur mycket det kommer att kosta samt mer exakt vad du kan förvänta dig.

Lägg tid på att välja rätt domännamn

Även om toppdomänen är viktig är det i slutändan domännamnet som väger tyngst. Om vi tar www.youtube.com som ett exempel på en domän är det youtube som utgör domännamnet – med andra ord den viktigaste delen av adressen. När du eftersöker billiga domäner måste du därför noga tänka igenom vilket domännamn du vill välja. Har du ett företag eller verksamhet som säljer diverse produkter eller tjänster? Då kan domännamnet helt enkelt bestå av företagsnamnet.

Riktar dina tjänster sig till särskilda platser i Sverige? Om du exempelvis har en städfirma eller kanske arbetar med fönsterputsning i en viss stad kan du avsluta ditt domännamn med staden: ”stadfirmagoteborg”, till exempel. Det allra viktigaste är att domännamnet inte är svårt att komma ihåg.

Var finns billiga domäner?

Det allra bästa sättet att hitta billiga domäner på är att kika in hos en jämförelsesajt. Här har proffs inom ämnet valt ut några av de bästa återförsäljarna på marknaden och jämfört deras tjänster. Du slipper alltså att själv leta upp alla de olika återförsäljarna och kan istället se svart på vitt vad du kan förvänta dig av deras domäner.